Bu Blogda Ara

23 Temmuz 2014 Çarşamba

İnovasyon nedir?


Support please = http://adf.ly/vpjtA     Thank you! :)

İnovasyonun tanımı konusunda uluslararası düzeyde kabul gören kaynakların başında OECD ile Eurostat’ın birlikte yayınladığı Oslo Kılavuzu gelir. Kılavuzun halen yürürlükte olan 2005 sürümünde inovasyon aşağıda şekilde tanımlanır:
“İnovasyon, yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün (mal ya da hizmet), veya sürecin; yeni bir pazarlama yönteminin; ya da iş uygulamalarında, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni bir organizasyonel yöntemin uygulanmasıdır.”

İnovasyon Süreci

İnovasyon; yeni fikirleri (ürün, metot veya hizmet gibi) değer yaratan çıktılara dönüştürme sürecidir. Bu süreç iki temel basamaktan oluşur. İnovasyon sürecini başlatması bakımından önem arz eden ilk basamak; yeni ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasıdır. Emek ve yatırım gerektiren ikinci basamak ise ortaya çıkartılan yeni ve yaratıcı fikirlerin ticarileştirilmesi, başka bir deyişle katma değer yaratan ürün, metod veya hizmetlere dönüştürülmesidirinovasyon

İnovasyon Türleri

1- “Ürün inovasyonu, yeni veya özellikleri ya da kullanım amaçları açısından önemli ölçüde geliştirilmiş/iyileştirilmiş bir mal veya hizmetin pazara sunulmasıdır. Bu, teknik özelliklerde, parçalarda ve malzemelerde, yerleşik yazılımda, kullanım kolaylığında veya diğer işlevsel özelliklerde önemli iyileştirmeleri/geliştirmeleri içerir.”
2- “Süreç inovasyonu, yeni veya önemli ölçüde geliştirilmiş/iyileştirilmiş üretim ya da dağıtım yöntemininin uygulanmasıdır. Bu, tekniklerde, ekipmanda ve/veya yazılımda önemli değişiklikleri içerir.”
3- “Pazarlama inovasyonu, ürün tasarımında veya paketinde, ürün yerleştirmede, ürün promosyonunda ya da fiyatlandırmasında önemli değişiklikler içeren yeni bir sick pazarlama yönteminin uygulanmasıdır.”
4- “Organizasyonel inovasyon, firmanın iş uygulamalarında, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerinde yeni bir organizasyonel yöntemin uygulanmasıdır.”

İnovasyon sistemi

İnovasyon, bir ülke için sürdürülebilir büyüme, toplumsal gönenç ve artan iş olanakları anlamına geldiğinden, inovasyon için gereken ortamın oluşturulması devletler için birinci öncelik olarak kabul edilir. Bu da başarıyla çalışan bir sistemin kurulmasını ve etkin politikaların tasarlanıp uygulanmasını gerektirir. İnovasyonda sistem yaklaşımı, hem bilginin üretilmesi hem de yayılarak uygulanması süreçlerini kapsadığından politikanın odağı, kurumlar arasındaki etkileşime dayanır. ‘Ulusal inovasyon sistemi’ bu kurumlar bütününü ve aralarındaki bilgi, finansman ve regülasyon akışını tanımlayan dinamik bir sistemi ifade eder.

Support please = http://adf.ly/vpjtA     Thank you! :)

Instagram nedir?

Support please = http://adf.ly/vpjtA     Thank you! :)

Instagram ilk olarak Iphone için yapılmış ücretsiz bir fotoğraf paylaşma ve fotoğraf düzenleme uygulamasıdır. Artık android platform'lu cihazlarda da bu uygulama kullanılabilmektedir. Ünlülerin kendi günlük yaşam fotoğraflarını bu yazılım üzerinden paylaşması ile instagramı takip edenlerin sayısında patlama meydana geldi. Instagram'ı, Kevin Systrom ve Mike Krieger adlı iki girişimci kurmuştur. Telefonunuzla önce bir fotoğraf çekersiniz daha sonra Instagram uygulamasıyla dilerseniz fotoğrafınıza çeşitli efektler uygulayabilir dilerseniz hiçbir efekt uygulamadan istern Instagram sitesinde isterseniz de Twitter, Facebook, Foursquare, tumblr gibi sosyal mecralarda fotoğraflarınızı kolayca yayımlayabilirsiniz. Instagram uygulaması o kadar çok sevildi ki dünya üzerinde şuan 27 milyon kullanıcı tarafından kullanılmaktadır. Instagram uygulamasının hem android hemde ios'lu cihazlarda kullanılabilmesi uygulamanın kullanılırlığını artırmıştırinstagram
Bu program ile fotoğrafı çekilen eski bir ayakkabı, ağaç, araba, kedi, gün batımı kısacası aklınıza gelebilecek her şey birkaç dakika içerisinde sanki profesyonel bir fotoğrafçının veya photoshop sanatçısının elinden çıkmış gibi ilgi çekici olabiliyor. iphone ile çekilen fotoğraflar öylesine şaşırtıcı sonuçlar veriyor ki ‘iPhoneography’ adıyla bir sanat akımı bile oluşmuş durumda.
Kullanıcıların Instagramla çekmiş efekt uygulamış yada uygulamamış fotoğraf örneklerine Dış bağlantılar başlığı altında ki "Instagram ile çekilen fotoğrafların yayımlandığı websitesi" linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Support please = http://adf.ly/vpjtA     Thank you! :)

"Batınilik" nedir?

       İslam Dünyası’nda, Kuran-ı Kerim ayetlerinin görünen manalarının yanı sıra gizli anlamlarının da olduğunu ileri sürerek, ayetleri kendilerine göre yorumlayan akıma “Batınilik” denir. Hasan Sabbah’ın görüşleri etrafında oluşan akım Fatımiler tarafından desteklenmiştir. Liderleri Hasan Sabbah Kazvin bölgesindeki Alamut Kalesi’ni kendisine merkez yapmış ve fedaileri aracılığıyla Nizamülmülk’ün de aralarında bulunduğu birçok devlet adamını gizlice (suikast) öldürtmüştür. Melikşah döneminde güçlenen hareket ortadan kaldırılmak istenmiş ancak Melikşah’ın ölümü üzerine başarılı olunamamıştır.13. yüzyıl ortalarına kadar etkili olan hareket 1256’da Moğol hükümdarı Hülagü Han tarafından Alamut Kalesi’nin yıkılması ile ortadan kalkmıştır.



Support please = http://adf.ly/vpjtA     Thank you! :)

Bilgi teknolojileri nedir?


    Bilgi teknolojisini; bilginin üretilmesi, toplanması, biriktirilmesi, işlenmesi, yeniden elde edilmesi, yayılması, korunması ve bunlara yardımcı olan araçlar ola­rak tanımlayabiliriz. Bunlar her alan için geçerlidir. Burada araç-gereç değil, insanın önemi ve bu teknolojiyi oluşturmak için belirlenen hedefler vurgulanmaktadır.
Karmaşık ve yarışmacı bir dünyanın üyesi olan insan, yaşamda kalmak ve varlığını sürdürebilmek için önemli nitelik ve nicelikte bilgiye ulaşma, bilgiyi kullanma, kısacası bilgiye sahip olma gereksinmesi içindedir. İnsanın bu gereksinmesini gidermede en önemli sorun, bilginin nasıl elde edileceği, nasıl dağıtılacağı ve nasıl saklanacağıdır. Bu da bilgi teknolojilerinin hızla gelişmesinin en önemli nedenini oluşturmaktadır.
Kaynak: Doç. Dr. Buket AKKOYUNLU, Editör: Doç. Dr. Bekir Özer, “Eğitimde Teknolojik Gelişmeler”, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 1021, Açıköğretim Fakültesi Yayınları No: 564, ISBN 975-492-770-7, 1998.

“Kut” nedir?


       Türk devlet geleneğinde ülkeyi yönetme yetkisinin hükümdarlara, Tanrı tarafından verildiği inancına “kut” denir.

Support please = http://adf.ly/vpjtA     Thank you! :)

Kur'an kaç yılda indirilmiştir?



    Kur'an-ı Kerim Hz. Muhammed’e (s.a.v) 610 yılı ramazan ayının Kadir Gecesi indirilmeye başlamıştır. "Muhakkak ki biz onu kadir gecesi indirdik" (Kadir suresi, 1. ayet) Hıra Mağara'sında başlayan vahiyle Alak suresinin ilk beş ayeti indirilmiştir.
Tamamı vahiylerden oluşan Kur'an-ı Kerim'in ayet ve sureler halinde parça, parça indirilmesi 23 yıllık bir zamanı kapsar. "Biz Kur'an'ı insanlara dura dura okuyasın diye ayet ayet ayırdık ve onu peyderpey indirdik" (İsra suresi, 106. ayet).
23 yıl süren Kuran’ın indirilme sürecinin yaklaşık olarak 12 yılı Mekke dönemi 11 yılı da Medine döneminde gerçekleşmiştir. Mekke döneminde nazil olan ayetler daha çok başta tevhit olmak üzere inanç esasları, ölüm, hayat, cennet, cehennem ve kıyamet gibi konuları ele alır. Medine döneminde ise ibadetler, insanlar arası ilişkiler, toplumsal düzenlemeler ve ahlaki kurallarla ilgili konular ele alınır.
Kuran’ın parça parça indirilmesi, ezberlenmesini, yazılmasını, emir ve yasaklarının kavranıp yaşanmasını kolaylaştırmıştır.
Kaynak: Milli Eğitim Web Sitesinde Yer Alan “Mesleki Açık Öğretim Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” Ders Notlarından Derlenmiştir (Ziyaret Tarihi: 01/02/2010).

Kurucu Hisse Senetleri (Founder’s Shares) nedir?

    Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK. Madde: 402) verdiği yetkiye dayanarak Anonim Şirketlerin kuruluşunda veya sermaye artırımında, kuruculara ya da önemli hizmeti geçenlere, şirket karının bir kısmına iştirak hakkı temin etmek üzere nama yazılı olarak çıkartılan bedelsiz hisse senetleridir. Kurucu hisse senetleri, belli bir sermaye payını temsil etmediği gibi, şirketin yönetimine katılma hakkını da vermez.

Voucher Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Voucher Kelime Anlamı
Voucher , kefili olan senet anlamına gelen İngilizce bir terimdir. otel ve acenteler arasındaki rezervasyon işlemlerinde kullanılan basılı formlardır.

Voucher Belgesi  ve Turizm İlişkisi 
Voucher basılı belge olarak sunulur. Acenteler, oteller ve müşteriler arasında sahiplik bildiren yarı resmi bir belgedir.


Voucher Belgesi Ne İşe Yarar? 
Vocuher belgesinin üç farklı kullanım alanı mevcuttur.

  • Otellere rezervasyon yaptığınızda Voucher belgesi size iletilir , Voucher belgesi ile otele ulaştığınızda rezervasyonun size ait olduğunu belgelemiş olursunuz. Böylece sorunsuz bir şekilde yerleşim sağlanır. 
  • Vize isteyen ve çoğu vize istemeyen ülkede girişte kontrol edilir. Özellikle acente yardımı olmaksızın yurt dışına seyahat düzenlemek istiyorsanız , gideceğiniz ülke sizden Voucher temin etmenizi talep edebilir. 
  • Yapılan rezervasyon işlemlerinin iptali yada değiştirilmesi gerekli olduğunda Voucher belgeleri kullanılır. 

Triger Kayışı Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Support please = http://adf.ly/vpjtA     Thank you! :)

Triger Kayışı Nedir ?
Cam elyaf maddesi ile sağlamlaştırılmış kauçuk motor parçasıdır. Özelliklerine gere değişim gösterse de yaklaşık 1- 1,5 ton arası gerilime dayanabilecek güçtedir.

Triger Kayışı Ne İşe Yarar ?
Motor içinde krank mil üzerine yerleştirilmiş Volan dişlilerini ,egzoz ve emme subaplarını hareket ettirmek için tasarlanmış kam mili ile bağlama ve hareketi iletme görevini üstlenir.


Triger Neden Kopar ? Triger Kayışı Koptu ? Triger Kayışı Nasıl Kopar ?
Sürekli dönme hareketiyle dişlilere yüksek basınçla sürtüldüğünden zamanla eriyerek aşınır . Aşınma ardından yük taşıma kapasitesi düşen Triger kayışı kopar. 

Triger Kayışının Koptuğunu Nasıl Anlarım ?
Triger kayışı kopup işlevini yitirdiği andan itibaren motor sesinde değişim olacaktır. Ayrıca egzoz borusundan kara renkli dumanlar yayılmaya başlar. 

Triger Kayışı Koparsa Ne Yapmalıyım ?
Triger kayışı koptuğu an hemen motoru durdurup servis çağırmanız gerekmekte bu şekilde oluşan hasarı en aza indirebilirsiniz. Triger kayışı değiştirilebilir bir parçadır ve değişim süresi en fazla 4 saat almakta.

Triger Kayışının Kopmasının Zararlıar Nedir ? - Triger Kayışı Koparsa Ne Olur ?
Triger kayışının kopmasıyla subaplar pistonlar tarafından zedelenecek , kırılacak yada eğilme gösterecektir. Bu durum motorda 10 bin TL kadar masrafa neden olabilir.


Triger Kayışı Kaç Km'de Değişir ? -  Triger Kayışı Ne Zaman Değiştirilmeli ? Triger Kayış Değişimi ?
Her araçta triger kayışı dayanıklılığı farklıdır. Bu aracınızın teknik servisinden öğrenebilirsiniz. Fakat tavsiye edilen süre 4 yıl yada 80.000 km sınırıdır.

Triger Kayışı Değişim Fiyatı ?  -Triger Kayışı Değişim Ücreti ?- Triger Kayışı Değiştirmek Ne Kadar?
Her araç markasına ve motorun özelliğine göre değişim göstermektedir. Gereken tutarı kullanmanız gereken modele göre yetkili servislerden öğrenebilirsiniz.

Marjinal Ne Demek? Marjinal Nedir?

   Marjinal nedir diye sorulduğunda; günümüz yaşantı biçimi veya toplum bireyleri için varolan değerlerin karşıtı bir yaşam biçimi, felsefe veya düşüncelere sahip olan insanlara verilen isimdir. Örnekleme yaparsak, dini bir kesim için kemalist, ülkücü bir kesim için solcu veya tam tersi olarak solcu bir kesim için ülkücü kişiler marjinal yani birbirinden farklı düşüncelerde veya birbirlenin düşüncelerine karşıt yaşamak marjinalliğer ve marjinal olmaya birer örnektir.

Metafor Ne Demek?


(İsimEğretileme, ödünçleme, istiare. Fransızca kökenlidir.
Metafor bir şeyi başka bir şeye benzetirken kullanılan mecazdır. Genellikle somut ifadelerle anlatımı güçlendirmede kullanılır.
Örneğin İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy, “Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak!” dizesindeki ‘al sancak’ ifadesiyle bayrağımızı kastetmiş ve metafor(mecaz) yapmıştır.

Entelektüel Ne Demek? Entelektüel nedir?


Fransızca intellectüel kelimesinden dilimize geçmiştir. Kimi yerlerde bu kelimeye entellektüel olarak yani çift -l ile kullanıldığına rastlayabilirsiniz. Bu yanlış bir kullanımdır. Kelimenin doğru yazılışı entelektüel şeklindedir. Kelime anlamı olarak bilim, teknik ve kültürel anlamda donanımlı, bu alanlarda eğitim görüp bir çok konuda uzmanlaşmış kişiler, aydınlar için kullanılan bir sıfattır. Tek bir alanda değil birçok konuda bilgi,birikim sahibi olarakta bilinir.
  • Entel; Entelektüel kişi. Bir alay etme hitabı olarak da kullanıldığı olur.

Cix Ne Demek? Cix Nedir?

Cix yada ciks olarak ifade edilen bu kelime pahalı kıyafetler giyen; kıyafetlere, aksesuarlara ve benzeri her türlü dış görünüm metasına hayatta ki birçok şeyden daha çok değer veren insanlar için kullanılan bir hitaptır. Genel olarak yozlaşmış bir kültürün parçası olarak ifade edilir. Tiki tanımlaması da cix ile aynı anlamları taşımaktadır.

“Aktueryal”in anlamı nedir?

“Aktueryal” kelimesi, “sigorta risklerine ve istatistiklere dayanan” anlamını taşımaktadır.

Hibrit Otomobil - Motor Nedir ?

Hibrit Otomobil Nedir? 
Birden fazla sistemi enerji kaynağı olarak kullanabilen ve bunun için özelleşmiş motora sahip olan otomobil türüdür. Hibrit araçların birden fazla güç sağlayıcısı vardır.  Hidrojen ve dizel şeklinde tasarlanmış türleri bulunsa da modern anlamda Hibrit otomobiller söz konusu olduğunda içten yanmalı motor ile senkronize çalışan elektrik motoru anlaşılır.

Hibrit Otomobilin Çalışma Prensibi Nedir?
Hibrit motorlar ile çalışan otomobil sistemlerinde araç, durgun halde çalışırken yada çok düşük süratler ile seyrederken elektrik motoru devreye girmekte ve bu sayede içten yanmalı motorun çalışması minimum seviyeye indirgenmekte. Bu sayede araçta harcanan benzin miktarı düşürülür. Elektrik motoru devredeyken depoladığı enerjiden faydalanır. Elektrik motorunun ise şarj edilmesine gerek yoktur. Araç seyir halindeyken gerekli enerjiyi depolar bu bakımdan çalışma/şarj olma prensibi aküye benzer benzer.

Hibrit Otomobiller Neden Tercih Edilmez  ? 
Çevreci bir üründür fakat maliyeti çok yüksek olduğu için tercih edilmez. Petrol fiyatlarının artması ile şirketler kimi zaman yatırım yapsa da otomobil çeşitliliği sınırlıdır. Ayrıca küresel ısınma sebebi ile yakın zamanda zorunlu tutulacağı iddia edilmektedir. Bir çok ülke tarafından hibrit otomobiller daha az vergi ödettirilerek teşvik edilir fakat Türkiye bunlardan biri değildir.

Hibrit Otomobillerin Tarihi ? 
Hibrit otomobiller 1902 yılında üretilmiş fakat maliyeti dolayısıyla rafa kaldırılmıştır. İlk üreten ünlü mühendis Ferdinand Porsche'tur.

Kriptolu Telefon Nedir ? Nasıl Çalışır ?


Kripto Nedir ? 
Kripto dünya terminolojisine Yunanca'dan geçmiş gizli, saklı veya şifrelenmiş kelimelerin yerine kullanan teknik bir terimdir.

Kriptolu Telefon Nedir ? 
Kriptolu telefonlar dinlemeleri ve elektronik gözetimleri engelleyebilmek için üretilmiş, şifreli iletişime izin veren yazılımlarla desteklenmiş cep telefonlarıdır. Telefonlar şifreleme ve şifre çözme işlemini gerçekleştirmek için kriptografik bir çipe sahiptir.

Kriptolu Telefon Nasıl Çalışır ? -  Kriptolu Telefon Ne İşe Yarar ? 
Kriptolu telefonlar ses dalgalarını alırken yada gönderirken farklı bir şifre ile frekans gönderir. Diğer kriptolu telefon bu şifreleri algılayıp çözümler ve doğru frekanslar ile dinleyiciye sunar. Bu sayede iletilen ses dalgalarının şifreli halde iletilmesi sağlanır. Kripto telefonlar sinyalleri şifrelemek için farklı algoritmalar kullandıkları için şifreleri çözmek çoğu zaman imkansızdır. Bu sebeple cep telefonu üzerinden yapılan konuşmaları dinlemeye çalışanlar anlamsız ses dalgaları duyar.

Kriptolu Telefonlar Dinlenebilir Mi ? 
Tüm parametreler sadece bir kez kullanılır ve ardından hafızadan silinir bu sebeple kodu çözmenin bir yolu yoktur. Fakat gelişmiş teknoloji ile tüm şifreler bir bir deneyerek doğru koda ulaşabilir. Dünya'nın sayılı istihbarat örgütü Kriptolu telefonları dinleme teknolojisine sahiptir fakat Türkiye bu teknolojik alt yapıya sahip değildir.

Kriptolu Telefonu Kimler Kullanır ?
Telekomünikasyon sektörü oldukça büyük bir endüstri haline gelmiştir. İstihbarat ajansları ve birçok özel kuruluş çoğu askeri, ekonomik ve siyasi bilgiyi edinmek için telefon iletişimini dinleyecek teknolojiler edinmiştir.

Kriptolu Telefonlar ise dinlenmeyi imkansız hale getirdiği için özellikle devletin üst düzeyinde görev yapan bir çok memuru tarafından kullanır. Ayrıca yasal olarak herkes kriptolu telefon satın alma hakkına sahiptir bu sebeple dinleme korkusu yaşayan bir çok kişi kriptolu telefon kullanmayı tercih etmiştir.

Kriptolu Telefon Kaç Paraya Satılır ? 
Türkiye piyasasında ithal edilen bir çok kriptolu telefon modeli mevcuttur, satış fiyatı 1 bin 500 liradan 3 bin liraya kadar ulaşır. 

Alternatör Nedir ?

Alternatör Nedir ? - Şarj Dinamosu Nedir ? 
Elektromatik bir cihaz olan alternatör diğer adı ile şarj dinamosu hareket enerjisi olarak tabir edilen mekanik enerjiyi alternatif akıma dönüştüren tasarımlardır.

Alternatör Nasıl Çalışır ? -  Şarj Dinamosu Nasıl Çalışır ?
Alternatörler diğer adı ile şarj dinamoları basit bir fizik kuralına bağlı olarak çalışır. Etrafında manyetik alan değişikliği yaşanan iletken madde alternatif akım üretir. Çalışma mantığı devreye eklenen mıknatısların hareket ile iletken etrafından sürekli hareket etmesine dayanır. İletken etrafından hareket eden mıknatıslar değişken bir manyetik alan oluştururlar böylece çevresinde döndükleri iletken madde üzerinde belli bir akım oluşur. Oluşacak akımın büyüklüğü manyetik alanın değişim hızına kısaca mıknatısların dönme hızına bağlıdır.  Akım elektrik ihtiyacı olan bölgeye devre ekipmanları ile iletilir.

Alternatör Nerede Kullanılır ? Şarj Dinamosu Nerede Kullanılır ?

  • Otomobillerde Kullanılan Alternatörler : Otomobil sistemlerinde kullanılan alternatörler aracın hareket enerjisinden yararlanarak aküye enerji göndererek, aküyü şarj etmek için kullanılır. Otomobillerde alternatörlere hareketi ileten ve alternatör olarak bilinen bir kayış bulunur. 
  • Endüstride Kullanılan Alternatörler : Çevirici olarak tabir edilen tüm sistemlerde alternatörler aktif olarak kullanılır. Örnek vermek gerekirse rüzgar tribünleri ve baraja dayalı elektrik üretim tesisleri bunlar arasındadır. Rüzgar yada su gücü tasarlanmış özel yapılanmayı döndürür. Hareketlenen tasarımın etrafında mıknatıslar mevcuttur ve bu hızlı dönüş ile mıknatıslar yardımı ile akım üretilir. 

Meme Yapmak Nedir?

Motor parçaları içerisinde bulunan Distribütör, endüksiyon bobininin ürettiği yüksek gerilimi ihtiyaç duyulan anda hazır durumda olan bujiye göndermek ve yanma işlemini başlatmak ile görevli bir motor parçasıdır.

Distribütör üç adet bölümden oluşur ''  Platin , Meksefe , Tevzi makarası '' .  Devrede platinin görevi manyetik alan oluşturarak yüksek gelirimi elde etmektir. Yalıtkan bir metal olan platin kimi durumlarda oksitlenir ( paslanır ) yada sarsıntılar sebebi ile aşınır. Bu durum iletkenliğini kaybetmesine neden olur. Halk jargonunda bu arızanın adı Platinin Meme Yapması olarak bilinir.

Aynı paslanma yada aşınma durumları bujilerde de görülebilir. Bujilerde yaşanan paslanma yada aşınmanın neden olduğu arıza durumuna ise Bujinin Meme Yapması denir.

Meme Yapma Arızası Nasıl Tamir Edilir ? 
Parça motordan çıkartılarak paslanmış bölge zımparalanır ve üzerine oje sürülerek gerekli bölgeye tekrar monte edilir.