Bu Blogda Ara

23 Temmuz 2014 Çarşamba

Alternatör Nedir ?

Alternatör Nedir ? - Şarj Dinamosu Nedir ? 
Elektromatik bir cihaz olan alternatör diğer adı ile şarj dinamosu hareket enerjisi olarak tabir edilen mekanik enerjiyi alternatif akıma dönüştüren tasarımlardır.

Alternatör Nasıl Çalışır ? -  Şarj Dinamosu Nasıl Çalışır ?
Alternatörler diğer adı ile şarj dinamoları basit bir fizik kuralına bağlı olarak çalışır. Etrafında manyetik alan değişikliği yaşanan iletken madde alternatif akım üretir. Çalışma mantığı devreye eklenen mıknatısların hareket ile iletken etrafından sürekli hareket etmesine dayanır. İletken etrafından hareket eden mıknatıslar değişken bir manyetik alan oluştururlar böylece çevresinde döndükleri iletken madde üzerinde belli bir akım oluşur. Oluşacak akımın büyüklüğü manyetik alanın değişim hızına kısaca mıknatısların dönme hızına bağlıdır.  Akım elektrik ihtiyacı olan bölgeye devre ekipmanları ile iletilir.

Alternatör Nerede Kullanılır ? Şarj Dinamosu Nerede Kullanılır ?

  • Otomobillerde Kullanılan Alternatörler : Otomobil sistemlerinde kullanılan alternatörler aracın hareket enerjisinden yararlanarak aküye enerji göndererek, aküyü şarj etmek için kullanılır. Otomobillerde alternatörlere hareketi ileten ve alternatör olarak bilinen bir kayış bulunur. 
  • Endüstride Kullanılan Alternatörler : Çevirici olarak tabir edilen tüm sistemlerde alternatörler aktif olarak kullanılır. Örnek vermek gerekirse rüzgar tribünleri ve baraja dayalı elektrik üretim tesisleri bunlar arasındadır. Rüzgar yada su gücü tasarlanmış özel yapılanmayı döndürür. Hareketlenen tasarımın etrafında mıknatıslar mevcuttur ve bu hızlı dönüş ile mıknatıslar yardımı ile akım üretilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder