Bu Blogda Ara

23 Temmuz 2014 Çarşamba

Kriptolu Telefon Nedir ? Nasıl Çalışır ?


Kripto Nedir ? 
Kripto dünya terminolojisine Yunanca'dan geçmiş gizli, saklı veya şifrelenmiş kelimelerin yerine kullanan teknik bir terimdir.

Kriptolu Telefon Nedir ? 
Kriptolu telefonlar dinlemeleri ve elektronik gözetimleri engelleyebilmek için üretilmiş, şifreli iletişime izin veren yazılımlarla desteklenmiş cep telefonlarıdır. Telefonlar şifreleme ve şifre çözme işlemini gerçekleştirmek için kriptografik bir çipe sahiptir.

Kriptolu Telefon Nasıl Çalışır ? -  Kriptolu Telefon Ne İşe Yarar ? 
Kriptolu telefonlar ses dalgalarını alırken yada gönderirken farklı bir şifre ile frekans gönderir. Diğer kriptolu telefon bu şifreleri algılayıp çözümler ve doğru frekanslar ile dinleyiciye sunar. Bu sayede iletilen ses dalgalarının şifreli halde iletilmesi sağlanır. Kripto telefonlar sinyalleri şifrelemek için farklı algoritmalar kullandıkları için şifreleri çözmek çoğu zaman imkansızdır. Bu sebeple cep telefonu üzerinden yapılan konuşmaları dinlemeye çalışanlar anlamsız ses dalgaları duyar.

Kriptolu Telefonlar Dinlenebilir Mi ? 
Tüm parametreler sadece bir kez kullanılır ve ardından hafızadan silinir bu sebeple kodu çözmenin bir yolu yoktur. Fakat gelişmiş teknoloji ile tüm şifreler bir bir deneyerek doğru koda ulaşabilir. Dünya'nın sayılı istihbarat örgütü Kriptolu telefonları dinleme teknolojisine sahiptir fakat Türkiye bu teknolojik alt yapıya sahip değildir.

Kriptolu Telefonu Kimler Kullanır ?
Telekomünikasyon sektörü oldukça büyük bir endüstri haline gelmiştir. İstihbarat ajansları ve birçok özel kuruluş çoğu askeri, ekonomik ve siyasi bilgiyi edinmek için telefon iletişimini dinleyecek teknolojiler edinmiştir.

Kriptolu Telefonlar ise dinlenmeyi imkansız hale getirdiği için özellikle devletin üst düzeyinde görev yapan bir çok memuru tarafından kullanır. Ayrıca yasal olarak herkes kriptolu telefon satın alma hakkına sahiptir bu sebeple dinleme korkusu yaşayan bir çok kişi kriptolu telefon kullanmayı tercih etmiştir.

Kriptolu Telefon Kaç Paraya Satılır ? 
Türkiye piyasasında ithal edilen bir çok kriptolu telefon modeli mevcuttur, satış fiyatı 1 bin 500 liradan 3 bin liraya kadar ulaşır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder