Bu Blogda Ara

23 Temmuz 2014 Çarşamba

Hibrit Otomobil - Motor Nedir ?

Hibrit Otomobil Nedir? 
Birden fazla sistemi enerji kaynağı olarak kullanabilen ve bunun için özelleşmiş motora sahip olan otomobil türüdür. Hibrit araçların birden fazla güç sağlayıcısı vardır.  Hidrojen ve dizel şeklinde tasarlanmış türleri bulunsa da modern anlamda Hibrit otomobiller söz konusu olduğunda içten yanmalı motor ile senkronize çalışan elektrik motoru anlaşılır.

Hibrit Otomobilin Çalışma Prensibi Nedir?
Hibrit motorlar ile çalışan otomobil sistemlerinde araç, durgun halde çalışırken yada çok düşük süratler ile seyrederken elektrik motoru devreye girmekte ve bu sayede içten yanmalı motorun çalışması minimum seviyeye indirgenmekte. Bu sayede araçta harcanan benzin miktarı düşürülür. Elektrik motoru devredeyken depoladığı enerjiden faydalanır. Elektrik motorunun ise şarj edilmesine gerek yoktur. Araç seyir halindeyken gerekli enerjiyi depolar bu bakımdan çalışma/şarj olma prensibi aküye benzer benzer.

Hibrit Otomobiller Neden Tercih Edilmez  ? 
Çevreci bir üründür fakat maliyeti çok yüksek olduğu için tercih edilmez. Petrol fiyatlarının artması ile şirketler kimi zaman yatırım yapsa da otomobil çeşitliliği sınırlıdır. Ayrıca küresel ısınma sebebi ile yakın zamanda zorunlu tutulacağı iddia edilmektedir. Bir çok ülke tarafından hibrit otomobiller daha az vergi ödettirilerek teşvik edilir fakat Türkiye bunlardan biri değildir.

Hibrit Otomobillerin Tarihi ? 
Hibrit otomobiller 1902 yılında üretilmiş fakat maliyeti dolayısıyla rafa kaldırılmıştır. İlk üreten ünlü mühendis Ferdinand Porsche'tur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder